Formlar
Web sitelerinde özellikle iletişim sayfalarında formlarla karşılaşmışızdır. Formlar web sayfası kullanıcısı tarafından gerekli bilgilerin alınabilmesi için kullanılır.
Her form için öncelikle <form> … </form> etiketleri oluşturulmalıdır.
Daha sonra oluşturulacak <input> etiketlerine type özelliği eklenerek istenilen form elemanı oluşturulabilir.
Örneğin;
<html lang="tr,TR"> <head> <meta charset="UTF-8"> <title>form elemanları örnek</title> </head> <body> <form> İsim <input type="text"><br/> Şifre <input type="password"><br/> Seçim <input type="checkbox"><br/> Radyo düğmesi <input type="radio"><br/> Sıfırla <input type="reset"><br/> Gönder <input type="submit"><br/> Düğme <input type="button" value="Tıkla"><br/> </form> </body> </html>
<input> etiketine type özelliği ekleyerek;
değerine <input type="text"> metin girilecek alanı oluşturur.
değerine <input type="password"> şifre girilecek alanı oluşturur.
değerine <input type=" checkbox "> seçim alanı oluşturur.
değerine <input type=" radio "> radyo düğmesi alanı oluşturur.
değerine <input type="reset"> tıklanabilir bir düğme oluşturur. Yazılanları siler.
değerine <input type="submit"> tıklanabilir formu gönder düğmesi oluşturur.
değerine <input type="button"> tıklanabilir düğme ekler.
Örnek web sayfamızın iletişim bölümünde, birkaç yeni bilgi ile daha düzenli bir iletişim formu oluşturacağız.
Her dil gibi HTML de gelişimine devam ediyor. Son sürümü HTML5 olarak adlandırılıyor. Daha önceki sürümlerde desteklenmeyen, sadece son sürüme özgü yeni etiketler de bulunmaktadır. Konu ile ilgili geniş bilgi için çok detaylı ve özenli olarak hazırlanmış Emre Can ÖZTAŞ’ın HTML5 üzerine yazdığı e-kitabını incelemenizi tavsiye ederim. Diğer kitaplarına da göz atmanız yararınıza olacaktır. Gerçekten çok başarılı bir çalışma gerçekleştirmiş. Paylaşım adresi:
http://emrecanoztas.com sitesinde E-Book sekmesinden ulaşabilirsiniz.
İnternet explorer, chrome, firefox, opera gibi en çok kullanılan tarayıcıların güncel sürümleri HTML5 dilini büyük oranda destekliyorlar.
Bu bölümde öğreneceğimiz son konu doküman tipi ile ilgili. Tarayıcıların yorumlayacağı içerikleri doğru tanımlayabilmesi için, içeriklerin, ilk olarak kendilerine ait doküman tiplerini tanıtan bir kod satırına ihtiyaçları vardır. HTML5 dokümanları için bu tanımlamayı kodlarımızın en başına;
<!DOCTYPE HTML>
satırını ekleyerek yapabiliriz. Hatasız bir kodlama yapmamız için önemli ve gereklidir.
Bu son bilgilendirmenin ardından HTML konu anlatımı bölümünün sonuna geldik. Sonraki bölümde örnek bir web sayfası nasıl oluşturulur, birlikte kodlayarak öğreneceğiz.