YAZILARIM

TASARIM DİLİ - PROGRAMLAMA DİLİ

Bilgisayarlarla iletişime geçebilmek için, doğal olarak bilgisayar dillerinden amacımıza uygun olan birini kullanmamız gerekir. Bu diller insanların konuşma diline yakın olanlardan, makine diline varıncaya kadar seviyeler halindedir. İnsan konuşma diline yakın olan programlama dilleri üst seviye diller olarak adlandırılırlar. Makine diline yakın diller ise alt seviye diller olarak adlandırılır. Makine dili tamamen 1 ve 0'lardan oluşan bir dildir.

Bu diller içinde tasarım ve programlama dilleri olarak bilgisayar dillerini ikiye ayırabiliriz.

Tasarım dillerinden biri; internetin omurgasını oluşturan web sayfalarının ana yapısı olan HTML'dir. Hyper Text Markup Language sözcüklerinin baş harflerinden oluşur. Türkçe'ye Yüksek Metin İşaretleme Dili olarak çevirebiliriz.

Burada "işaretleme" sözcüğüne dikkat etmeliyiz. HTML ile web sayfasının genel görünümü tasarlanabilir. CSS (Cascading Style Sheet) ile sayfanın biçimlendirilmesi daha detaylı bir şekilde düzenlenebilir.

Whatsapp'ta bir mesaj gönderirken herhangi bir sözcüğün başına ve sonuna boşluk olmadan * işareti eklerseniz, o sözcüğün diğerlerine göre daha kalın görünmesini sağlarsınız. Aynı şekilde HTML'de de herhangi bir sözcük, HTML'nin kendine özgü etiketlerinden (tag) biri olan b etiketiyle, <b>sözcük</b> şeklinde düzenlenirse, o sözcüğü kalın hale getirir.

(Bu konudaki daha detaylı bilgi için HTML Dersleri bölümüne bakabilirsiniz.)

Programlar bazen arka planda, kendi halinde çalışabilir. Bu durumda kullanıcı ile bir iletişime geçmezler. Eğer çalışan programın kullanıcı ile iletişim halinde olması isteniyorsa programa bir arayüz tasarlamanız gerekmektedir. İşte; tasarım dilleri ile bu program arayüzlerini de tasarlayabilirsiniz.

Bir program yazabilmek için ise; yine amacınıza uygun bir programlama dili kullanmalısınız. Programlamanın içinde, değişkenler, veri yapıları, fonksiyon tanımlama, karar ve döngü yapıları gibi kavramlardan söz edilir. Bu kavramları uygun şekilde kullanarak oluşturduğumuz algoritmalara uygun programlar yazılabilir.

Javascript web tabanlı çalışan bir programlama dilidir. Notepadle bile yazılabilecek kadar zahmetsizdir. Yazdığınız programları web tarayıcınızda rahatlıkla çalıştırabileceğiniz bu programlama dilini ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Eğer daha önceden bildiğiniz bir programlama dili yoksa ve öğrenmek istiyorsanız, Javascript ile başlamak iyi bir tercih olacaktır.

Bu konuda internette yine ücretsiz kaynaklara rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ana sayfadaki "Kitap ve dergi önerileri" bölümünde Fahrettin Erdinç Hoca'nın Uygulamalarla Programlama kitabını da incelemenizi tavsiye ederim.

Toparlayacak olursam, programlama dili ile yukarıda bahsettiğim programlamaya özgü kavramları kullanabiliriz. Bu programın kullanıcı ile etkileşime geçmesini istersek, uygun bir arayüz tasarım dili kullanmalıyız.